Kişisel gelişim üzerine birçok yazı, video ve paylaşımlar var ve belki de her gün milyonlarca kez önünüze çıkıyor. Ancak bütün bu kişisel gelişim yazıları arasında bazı konular daha önemli gibi (en azından benim açımdan). Bu önemli gördüğüm konuların başında da yeterince ele alınmadığını düşündüğüm ‘kişinin yaşam amacını belirlemesi’ gelmekte. Bu konunun gerçekten de önemli olmasının başında gerek yaşamımız, gerekse kariyerimiz adına en doğru adımları atabilmemiz için öncelikle yaşam amacımızı -bu hayatta varoluş nedenimizi- belirlememiz gerektiği geliyor. Birçok kişi yaşamına hayat amacını hiç düşünmeden, neyi neden yaptığını bilmeden, fark etmeden “otomatik modda” devam ediyor. Sonra bir süre geçip yaşamına bir baktığında aslında onun için hiçbir anlamı olmayan, sıkıcı ve monoton bir hayatı olduğunu fark ediyor. İşte bu duruma düşmeden, mutlu ve tatmin edici bir hayata sahip olmanın yolu yaşam amacını belirlemekten geçiyor.

Yaşam amacınızı belirleyebilmeniz için aşağıdaki sorulara olabildiğince içten ve samimi bir şekilde cevap verirseniz en azından bu konuda önemli bir adım atabilirsiniz.

“Yaşam amacın ne?”

“Şu an yaptığın şeyleri ne için yapıyorsun?

“En çok neyi tutku ile yapıyorsun?”,

“Seni hayatta en çok ne mutlu eder?”

“Şu an hayatında ne değişse yaşam senin için daha anlamlı olur?”

Çevremdeki ve karşılaştığım birçok kişiye bu soruları sorduğumda ne yazık ki “bilmiyorum”, “hiç düşünmedim ki!”, “Yaşıyoruz abi işte ne amacı!!”, “Herkesin bir amacı mı olmalı?” “Senin bir amacın var mı?” şeklinde cevaplar alıyorum. Hatta sıklıkla duyduğumuz bir tabir var: “Ne iş olsa yaparım abi!!”. İşte bu durum aslında bir yaşam amacına sahip olmadığınızı ve hayatınızın nereye gittiğini bilmeden yaşadığınızı gösteren en büyük ipucu diyebilirim.

Böyle bir yaklaşım okyanusta pusulanız olmadan veya gittiğiniz yeri bilmeden rastgele kürek çekmenize benzer. Yolculuğun sonunda kendinizi maalesef hiç istemediğiniz, mutlu olamayacağınız ve hayatın sizin için adeta kabus gibi geçtiği bir yerde bulabilirsiniz.

Yukarıdaki soruları yanıtlayıp yaşam amacınızın ne olduğuna veya olabileceğine dair ipuçlarına ulaştıysanız, şimdi de aşağıdaki adımları izleyerek, hayatınızı daha anlamlı hale getirebilmek için önemli bir başlangıç yapabilirsiniz.

(Aşağıdaki uygulamayı yapmadan önce sessiz bir odaya geçip elinize kağıt ve kalem almayı unutmayınız)

  1. Bir an için durup gözlerini kapatarak hayal etmeni istiyorum. Kendini 20 yıl sonra nerede görüyorsun? Nerede olmak istiyorsun? Ne yapıyorsun? Nasıl bir hayatın var? Ayrıntılı olarak düşünüp her detayını mümkünse elindeki kağıda yazman çok daha iyi olacaktır.
  2. Şimdi biraz geriye gelelim. 10 yıl sonra neredesin? Neler yapıyorsun? Çevrende kimler var? Nerede çalışıyorsun? Nerede yaşıyorsun? Ailen nasıl ve nerede? Lütfen tekrar ayrıntılı olarak düşün ve tekrar kağıda yazmaya devam et.
  3. Biraz daha geriye geldik. 5 yıl sonra neredesin? Neler yapıyorsun? Hangi şehirdesin? Çevrende kimler var? İstediğin hayata ulaşmak için hangi değişiklikleri yaptın? Lütfen aynı şekilde detaylı olarak yazmaya devam et.
  4. Daha da yaklaşıyoruz. 3 yıl sonra neler yapıyorsun? Artık seninle uzak olmayan bir geleceği konuşuyoruz ve istediğin hayatı yaşayabilmenin yolu, 3 yıl sonra nerede ve ne yaptığını net olarak belirlemekten geçiyor. Bu süreçte belki iş değişikliği düşünebilirsin veya çeşitli eğitimler ile hedeflerine ulaşmak için plan yapabilirsin. Belki de başka bir şehre taşınmanın planlarını yapacaksın. Her şey tamamen sana bağlı. Dikkat etmen gereken ise ne istediğini tam olarak belirlemen ve adımlarını ona göre planlamak olacak. Tekrar detaylı bir şekilde yazmaya devam etmelisin.
  5. Son olarak hayal ettiğin şeylere ulaşabilmen için şu anda ne yapman gerekiyor? Bu son aşama ama belki de en önemli nokta burası; çünkü 20 yıl sonra yaşamak istediğin hayatın yolu şimdi atacağın adımlardan geçiyor. Nasıl bir hayat yaşamak istiyorsun? Bunun için şu anda neler yapman gerekiyor? Hayatınla ilgili şu anda hangi kararları almalısın? Şimdi yaptığın şeylerin hangilerini değiştirsen senin için anlamlı ve tatmin edici bir yaşamın kapısını aralamış olursun? Lütfen bu sorular üzerinde uzun uzun düşün ve hayal ettiğin yaşama ulaşmak için şu anda yapman gereken adımları yazmaya başla…

Şimdi harekete geçme zamanı!

Şunu unutmayalım ki; yaşamımızın kontrolünü ele alabilmek aslında tamamen bizim elimizde. Önemli olan ise “Yaşam amacımızın farkına varıp ona uygun adımlar atabilmek…”

Sevgilerimle,

Taylan İPÇİ, ACC

Profesyonel Koç