Bir çoğumuz bir banka hesabına sahibizdir veya bir banka hesabının ne demek olduğunu az çok biliriz. Sahip olanlar banka hesaplarında birikim yapar, yatırım oluşturur ve ihtiyacı olduğunda parasını çekerek harcar. Peki ‘duygusal banka hesabı’ derken sizce anlatılmak istenen nedir? Bu konu parasal banka hesabından biraz farklı olmakla birlikte aslında hayatımız ve ilişkilerimiz için çok önemli bir rol oynar.

Bir an için çevremizle olan ilişkilerimizi düşünelim. Çevremizdeki kimi insanlar ile gayet iyi giden asla sarsılmaz denilebilecek bir ilişkimiz varken kimi insanlar ile incir çekirdeğini doldurmayacak konulardan dolayı tartışır, kırgınlıklar yaşar ve yeri geldiğinde ayrılma noktasına kadar geliriz. Peki ne oluyor da bunları yaşıyoruz? Yani sizce çok iyi anlaştığımız insanlarla birden bire kopma yaşama sebebimiz ne olabilir?

Duygusal banka hesabı aslında bir ilişki içindeki güveni belirleyen sembolik bir betimlemedir; ama etkileri sandığımızdan çok daha büyüktür. İlişki içinde olduğumuz kişiye anlayışlı, dürüst ve kibar davranıp verdiğimiz sözlerin arkasında durarak ‘duygusal banka hesabına’ yatırım yapmış oluruz. Karşımızdaki kişinin bize olan güveni artar ve gerektiği zaman bu güvenden yararlanırız. Tabi zaman içinde ilişkimizde hatalar da yapabiliriz; fakat yarattığımız güven düzeyi -o duygusal birikim- bu hataları telafi eder. Lakin zaman geçtikçe saygısızca karşımızdaki kişinin düşüncelerini hiçe sayarak, nasıl olsa beni her seferinde affediyor diyerek, terbiyesizlik noktasına gelsek dahi bunu devam ettirip alışkanlık haline getirirsek duygusal banka hesabımızda bulunan miktardan fazla çekmiş oluruz, limit aşımına uğrarız. Bu da demek oluyor ki aynı bir banka hesabımızdan olan paranın fazlasını çekmek istediğimizde yaşadığımız ‘bakiyeniz yetersiz’ cümlesi gibi karşı taraftan bize çekilen seti görünce şoka uğrarız. Aradaki güven zamanla azalarak biter. Birden bire, hiçbir sebep yokken ilişkilerin bitmesinin ana sebebi budur.

Peki Duygusal Banka Hesabınıza yatırım yaparak, ilişkilerinizin gelişmesi için ne yapmak gerekir?

1.Karşınızdaki kişiyi anlamak:

Bu yapılacak yatırımlar içerisinde belkide en önemlisidir; çünkü aslında karşınızdaki kişiye çok değer      vermenize rağmen onu yeterince anlamıyorsanız ilişkiniz için yapacağınız adımlar pek işe yaramayacaktır. Ayrıca insanlar için en değerli şeylerden biri anlaşıldığını hissetmesidir.

2.Küçük detaylara dikkat etmek:

Pek çok kişi bu ayrıntıyı atlamaktadır; ama karşımızdaki kişinin hoşlandığı küçük detayları bilmek ve önemsemek ona değer verdiğimizin en önemli kanıtlarından birisidir. Unutmayın sadece değer verdiğiniz kişilerle ilgili detayları bilirsiniz.

3. Verilen Sözleri Tutmak:

İşte karşılıklı güven duygusu için olmazsa olmaz kural. Herhalde birisine önemli bir konuda söz verdikten sonra bunu yerine getirmemek kadar ‘duygusal banka hesabını’ boşaltacak bir hareket yoktur. Bir daha söz verildiği zaman karşı taraf bu söze asla inanmaz ve ilişkiye çok büyük bir yara verebilir.

4. Kişisel Bütünlük Sergilemek:

Kişisel bütünlük sergilemek yukarıda bahsettiğimiz pek çok yatırımın temelini oluşturur ve bunları kapsar. Karşımızdaki kişiyi çok iyi anlayabilir, onunla ilgili küçük detaylara önem verebilir, verdiğimiz her sözü de tutabiliriz. Fakat iki yüzlü davranıp insanların arkasından konuşursak yaptığımız hareketlerde bütünlüğü sağlayamamış oluruz.

5. Özür dilemek:

Elbette herkesin olduğu gibi bizim de ilişkide hatamız olabilir. Bazen farkında bile olmadan karşımızdaki kişiyi kırabiliriz veya karşımızdaki kişi tarafından yanlış anlaşılabiliriz. Bu gibi durumlarda banka hesabımızdan para çekmiş sayılırız. Eğer bankadaki paramızın bitmesini istemiyorsak, konu ile ilgili bir yanlışımız varsa özür dilemek, kabalık ettiğimizi itiraf etmek gerekir. Böylece kurulan ilişkinin bitmesine neden olacak durumlar aşılabilir ve bu çok önemlidir.

Sonuç olarak;

Altın kural şudur: Başkalarının size nasıl davranmasını istiyorsanız sizde öyle davranın. İlişkileri kurmak uzun vadeli bir yatırımdır ve bu yatırımı kurtarmak, koruyup geliştirmek bizi sosyal hayatta daha mutlu, daha düzgün ilişkilere sahip kişiler haline getirir.

Sevgilerimle..

Taylan İPÇİ

Profesyonel Koç