Evet kabul etmeliyiz ki toplum olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Covid-19 virüsü nedeniyle günledir zorunlu olarak karantinadayız, evde zaman geçiriyoruz ve emimin ki çok bunaldın. Üzerine bir de yaklaşan YKS ve LGS sınavları var ve içinde bulunduğumuz dönem hayatın ve geleceğin için oldukça önemli. Çalışmak zorunda olduğunun farkındasın fakat ne yapsan da istediğin gibi bir türlü çalışamıyorsun.  

Eğer bu yazıyı okuyorsan büyük ihtimalle sen de yukarıda bahsettiğim durumu yaşıyorsun ve etkili bir çözüm bulmak istiyorsun. Bugün bu yazıda çalışma isteği ve motivasyonu nasıl arttırılır ve bunun için neler yapman gerekiyor 6 madde ile anlatmak istiyorum.

  1. Stres Düzeyi ve Olumsuz Düşünceler : Öncelikle arkadaşlarımızın büyük çoğunluğunda gözlemlediğim bir durum ile başlamak istiyorum. Büyük ihtimalle uzun süredir istediğiniz verimde çalışamadınız için stresli ve moralsiz olabilirsiniz. Ama unutmayın ki içinde bulunduğumuz durumda birçok kişi seninle aynı sorunu yaşıyor. Yani yeterince çalışamayan sadece sen değilsin. Öncelikle bunun farkına varman ve kafandan olumsuz düşünceleri biraz olsun atmaya çalışmanı istiyorum. Eğer mutsuz ve ümitsiz olursan çalışma isteği asla gelmeyecektir. O yüzden bu konuda ilk adımı atarak sürece başlayabilirsin. Şu andan itibaren Başaracağım! Evet istersem yapabilirim! Elimden geleni yapacağım! Diyerek kendini motive etmeye başlamalısın.
  2. Çalışma Ortamını Ayarlama: Eğer moralin biraz daha düzeldiyse ikinci aşama olarak çalışma ortamını düzenlemeni istiyorum. Bu sürece çalışma masanızdaki gereksiz eşyaları kaldırmakla başlayabilirsin. Yapılan araştırmalara göre çalışma ortamındaki dağınıklık dikkat dağılması ve çalışma veriminin düşmesine sebep oluyor. Masanın ve hatta odanın düzenli olması, gereksiz eşyaların etrafta olmaması kendini çalışma atmosferinde hissetmen açısından oldukça önemli.
  3. Konsantre olabilmek: Çalışma düzeninizi ve verimliliğinizi sağlamak için odaklanmak ve dikkatinizin dağılmaması oldukça önemli. Fakat gerek cep telefonları, bilgisayarlar, mesajlar, sosyal medya, mailler, bildirimler derken uzun bir süre çalıştığımız konuya odaklanmak çok zor bir hale geldi. Etkili ve verimli çalışmak için dikkatini dağıtabilecek şeyleri kesinlikle ortadan kaldırman, hatta kapatman çok önemli. Hatta gerekirse telefonu sessize almak, kapatmak, çalışma verimini oldukça arttıracaktır.
  4. Çalışma Hedef ve Planı Oluşturmak: Masaya oturduğunuzda neyi ne kadar çalışacağınızı belirlemek çalışma motivasyonunuzu ve verimliliğinizi oldukça arttıracaktır. Eğer uzun süredir yeterli seviyede çalışamadıysanız küçük hedefle başlayın ve çalışmanızı sürekli hale getirmeye çalışın. Küçük hedefler başarıldıkça, motivasyon düzeyindeki artış ile birlikte çalışmak hem daha keyifli bir hale gelecek hem de zamanla daha verimli ders çalışmaya başlayacaksın.
  5. Çalışmayı Keyifli Hale Getirmeye Çalışın: Çoğumuzun düşündüğünün aksine çalışmak aslında oldukça keyifli bir aktivite haline gelebilir. Örneğin ezber yapmanız gerekmeyen bazı derslerde kısık ses ile müzik dinlemek, çalışırken yanında size eşlik eden güzel bir çay, kahve veya çalışma odanızdaki sizin için anlamlı olabilecek küçük değişiklikler ortamı bambaşka bir hale getirebilir.
  6. Çalışmaya Olan Anlamın Değişmesi: Çalışmak, öğrenmek, gelişmek ve ilerlemek hayatımızın bir parçası ve hepimiz için olmazsa olmaz bir gerçek. Hayatımızın her döneminde farklı sınavlar ile karşı karşıyayız. Lise giriş sınavı, üniversite sınavı, bitirme sınavları, tezler, mülakatlar, projeler derken kendimizi sürekli bir çalışma ve sınav içerisinde buluyoruz. Aslında bir bakıma da bu duruma hayatın bir gerçeği diyebiliriz. Bu süreçte yaptığımız çalışmaları bir zorunluluk, bitirildikten sonra kurtulacağınız bir süreç olarak görmek hem çalışma veriminizi hem de performansınızı oldukça kötü etkileyecektir. Ayrıca çalıştığımız ve öğrendiğimiz bilgilerin bize yaşam boyu gerekli olacağını ve gerektiğinde kullanacağımızı unutmamak gerekir. Örneğin LGS sınavında sorulan konuların daha detaylı ve kapsamlı hali YKS sınavında karşımıza gelecek, lise hayatımız boyunca öğrendiğiniz bilgiler kesinlikle üniversite eğitiminde ve daha sonra ki iş hayatınızda size istediğiniz başarıya ulaşmada yardım eden anahtarlar olacaktır. Bu açıdan düşünüldüğünde hangi aşamada olursak olalım çalışma sürecinden keyif almaya çalışmak, öğrendiğimiz bilgilerin ileride hayatımız için önemli olacağını unutmamak çalışma verimliliğinizi arttırmada oldukça verimli olacaktır.

Sevgilerimle,

Taylan İPÇİ, ACC

Profesyonel Koç