Son zamanlarda sıklıkla duyduğum birkaç cümle var :

“Talih bana bir türlü gülmedi ki!!” ,

” Zamanında şöyle/böyle olmasaydı ben şimdiye müdür olmuştum” ,

“Bazı insanlar ne kadar şanslı ve  talihli”

diye başlayarak popüler olan bir kaç kişi veya çevresinden bazı örnekler seçip göstererek haklılığını desteklemeye çalışarak devam eden cümleler… Bu söylenilenlerin bir kısmına katılıyor olabilirim; fakat büyük bir kısmına ne yazık ki katılamayacağım. Anlatacaklarıma geçmeden önce şans ve talih kavramlarına bir açıklama getirmek istiyorum.

Şans, irademiz dışında gelişen ve müdahale etme şansımız olmayan bir kavramdır. Örneğin; Sayısal Loto’yu tutturmanız bir şans örneğidir. Talih ise şansın tam tersine, insanın kendi kendisine yarattığı bir kavramdır. İnsan talihini kendisi yaratmaktadır. Örneğin; üniversite sınavında yüksek puan alarak istediği bölümü kazanan biri talihli sayılabilir ve bu talih kişinin kendi elindedir. Genellikle talihini yaratmak için gerekli çabayı göstermeyen kişiler başına gelen olayların kendi elinde olmadığını, tabiri caizse kader kurbanı olduğunu belirtmek için konuyu şansa bağlama eğilimindedir.

Bir Rus Atasözü konu ile ilgili olarak: “Şans kuvvetliden yanadır.” der.  Bu durumda yapılması gereken en mantıklı şey ise şansı yanımıza çekebilmek için gerekli çalışma ve özveriyi göstermektir.

Şans ile talihin aynı şey olmadığından bahsettikten sonra talihinizi nasıl arttıracağınız hakkında bazı ipuçları bu konuda oldukça işe yarayabilir :

  1. Hedef belirleyin ve o hedef için plan yapın.
  2. Hedefinize ulaşmak için gerekli gayret ve isteği gösterin ve asla vazgeçmeyin.
  3. Başarısızlık durumunda durum değerlendirmesi yaparak nelerin eksik veya yanlış yapıldığını değerlendirin.
  4. Tekrar harekete geçin ve mücadeleye devam edin.

Esas olarak şans doğru zamanda doğru yerde durmak demektir. Doğru yerde durmak için ise kişinin hayat içinde gösterdiği özveri, kendini geliştirme, mücadele ve yaratıcılık ile ilgilidir. Bu noktada aslında şans gibi görünen olayların arka planında bir çok unsurun olması ve talihimizin şansımızı belirlediğini fark etmek hepimiz için gelişim adına çok önemli bir adım olacaktır.

Sevgilerimle

Taylan ipçi

Profesyonel Koç