Merhaba eğer bu yazıyı okuyorsan ya YKS sınavına gireceksin ya da bir tanıdığın bu sınava girecek. Öyleyse bu yazıda; sınavda yapılan değişiklikleri ve dikkat etmen gerekenleri ele alacağım. Evet yapılan açıklamaya göre YKS sınav tarihi öne çekildi ve 27-28 Haziran tarihlerinde yapılmasına karar verildiği açıklandı. Yani bu durumda yaklaşık olarak son 7 haftaya girmiş oluyoruz. Eminim içimizde bu karara sinirlenen, üzülen, panik yapan, morali bozulan birçok arkadaşımız var. Fakat şunu unutmamamız gerekiyor ki ne kadar sinirli veya demoralize olursak olalım hepimiz için ortak bir gerçek var ki; o da sınav tarihinin öne alınmış olması. Bu noktada asıl önemli olan ise; kalan 7 haftayı nasıl geçirmemiz gerektiğini belirlemek olacak. 

Bu süreçte çok önemli gördüğüm bir konu var. Bence YKS sınavında istediği başarıyı elde eden ile edemeyen arasındaki farkı belirleyecek olan unsur bu karara verdiğimiz tepki olacak. Eğer kaygılı, stresli, moralsiz bir şekilde çalışmaya devam edersek istediğimiz performansı gösteremeyiz ve başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Onun yerine şu an içinde olduğumuz durumu kabul edip nasıl bir yol izleyeceğinizi planlarsanız çok hızlı yol alarak süreci en iyi şekilde değerlendirme imkanına sahip olmuş olacağız.

Öyleyse eğer sende benimle aynı fikirdeysen; bu süreci nasıl daha verimli hale getirebileceğini anlatmak istiyorum.

  1. Öncelikle evet sınav tarihi öne alındı bu olumsuz bir durum, fakat bu karar ile birlikte olumlu iki gelişme yaşandı. Öncelikle TYT sınavına 30 dakika eklenmiş oldu ve baraj puanı 10 puan düşürülerek sadece bu yıla özel 170 puan olarak belirlendi. Bu noktada barajın düşmesi olumlu bir durum ama asıl üzerinde durmak istediğim konu TYT sınavına 30 dakika eklenmesi olacak. Çünkü TYT sınavı genellikle süre ile ilgili olan bir sınav olduğundan çoğu arkadaşımız bu sınavı yetiştirmekte oldukça zorlanıyordu. Süre artışı ile birlikte bu durum ortadan kalkmış oldu diyebilirim.
  2. Sınav süresinin uzamasıyla birlikte Sayısal öğrencileri için Sosyal ve Eşit ağırlık öğrencileri için Fen bölümleri önem kazanmış oldu. Önceden zaman yetişmediği için belki bu alanlar bir bakıma ihmal edilebiliyordu fakat şimdi sıralamayı etkileyen önemli bir unsur haline geldi. Bu süreçte öncelikle çözdüğünüz alanlardaki netlerinizi olabildiğince arttırmaya çalışmanız, sonra da Sosyal ve Fen Bilimleri bölümündeki eksiklerin belirlenerek en hızlı şekilde kapatılmaya çalışılması oldukça önemli olacak.
  3. Bu tarihten itibaren evde yaptığınız TYT denemelerine lütfen 30 dakikayı eklemeyi unutmayın. 😊
  4. Denemeleri çözerken özellikle TYT bölümünde nasıl olsa 30 dakika eklendi diyerek rehavete kapılmak, çözdüğümüz düzen ve alışkanlığın dışına çıkmak sizi olumsuz etkileyecektir. Bu noktada sanki hiç 30 dakika eklenmemiş gibi deneme çözemeye devam edilmeli ve artan süre ile turlama tekniği yapılarak sürenin olabildiğince verimli kullanılmasına özen gösterilmesi çok önemli olacaktır.

Şunu unutmayalım ki; artık en kritik ve en önemli haftalara girmiş durumdayız. Bu süreçte eğer moralinizi yüksek tutarak planlı ve düzenli çalışmaya devam ederseniz başarmamak için hiç bir nedeniniz yok. Yeter ki son haftaları en iyi ve verimli şekilde geçirelim.

Sevgilerimle,

Taylan İPÇİ, ACC,

Profesyonel Koç

Eğer Yazının Videosunu izlemek isterseniz bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. 🙂