Bir an için durup düşünmeni istiyorum. Eğer kendini çok daha iyi tanısaydın ve hedeflerin için daha doğru ve etkili adımlar atabilseydin belki de hayatın şimdikinden ne kadar farklı olurdu değil mi? Evet dediğini duyar gibiyim. Öyleyse şimdi sana bu konuda yardımcı olmak istiyorum. Evet, günümüzde kendini ne kadar daha iyi tanırsan yani güçlü ve zayıf yönlerini, hedeflerine giden yolda sahip olduğun fırsat ve kaynaklarını, aynı zamanda önündeki “engelleri ve tehditlerin ne kadar farkında olursan rakiplerinden o kadar öndesin diyebilirim.

Bugün sana Swot analizi ile kendini nasıl daha iyi tanıyabilirsin bunun kısa ve pratik bir yolunu anlatacağım.

Swot analizi ismindeki harflerin kısaltılmasından oluşmaktadır.

S- Güçlü yanlar

W- Zayıf yanlar

O- Fırsatlar (Kaynaklar)

T- Tehditler ve engelleri ifade etmektedir.

Şimdi elinize bir kağıt alıp onu dörde bölmenizi istiyorum. Sol üste “S” yani güçlü yanlarınız, sağ üste “W” yani zayıf yanlarınız, sol alta “O” yani kaynaklar (fırsatlar) ve sağ al tarafa “T” yani tehditler ve engeller bölümlerini yazacağız. Sıra ile gidersek önce sol üst köşede güçlü yanlarınla başlayalım. Örneğin şu sorular bu noktada sana yardımcı olabilir; “Kimsenin yapamadığı fakat senin çok daha iyi yaptığın şeyler neler?” “Geçmişte çok severek yaptığın ve başarılı olduğun alanlar neler?” “Çevrende sana sıklıkla hangi konuda olumlu geri bildirimlerde bulunuyorlar?” “En yakın tanıdığına gitsen sana hangi konuda iyi olduğunu söyleyecektir?” “Kendin ile ilgili en çok hangi konuda gurur duyuyorsun?” bu sorular üzerine düşündüğünde güçlü yanların ile ilgili oldukça fazla ipucu elde edeceksin. Lütfen acele etme, yavaş yavaş kendi hakkında düşün, geçmişe git, eminim ki senin bile fark etmediğin ne yeteneklerin ve güçlü olduğun alanların ortaya çıkacaktır.

Güçlü yönlerini yazdıysan şimdi sıra sağ üst kısma yani zayıf yönlerine geldi. Bu alan çoğu kişinin cevaplamaktan ve üzerine düşünmekten çekindiği bir yer. Fakat emin ol ki zayıf yönlerini fark etmen ve onların üzerine gitmen seni gerçekten geliştirecek ve hedeflerine giden yolda büyük bir farkındalık sağlayacak. Hiç düşündün mü en çok yapmaktan çekindiğin şeyler ve kendini başarısız olarak gördüğün şeyler neler? Veya zamanı yönetememe, öfke kontrolünde zorlanma gibi olumsuz alışkanlıkların var mı? Çevrenden en çok hangi konuda olumsuz geribildirim alıyorsun? Bütün bu sorular seni zayıf yönlerine götürecek olan ipuçları olacaktır. Peki zayıf yönlerini yazdıysan şimdi sıra zayıf yönlerini daha iyi hale getirmek için atılabilecek adımları düşünmeye geldi. İlk olarak hangi zayıf yönün hedeflerine ulaşmanda sana engel oluyor ve ne yaparsan bu yönünü daha iyi hale getirmek için bir adım atmış olursun? Zayıf yönlerimizin farkına varıp onları daha iyi bir hale getirmek hedeflerimize ulaşmada bize çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Güçlü yönlerimizden sonra sıra sol alt bölümde yer alan fırsatlar ve kaynaklar bölümünde, seni başarıya götürecek, hedefine doğru ilerlerken sana destek olacak ne gibi kaynaklara sahipsin? Çevrende sana katkı sağlayabilecek kişiler kimler? Örneğin ailen, okuduğun okul, yaşadığın şehir, tanıdığın önemli kişiler bunların hepsi senin için birer fırsat olabilir. Kaynakların ve fırsatlarının farkında olmak, istediğin hedefe ulaşma yolunda sana büyük bir destek sağlayacaktır.

Son olarak tehditler ve engeller bölümüne geldiğimizde şu soruyu düşünmeni istiyorum: Bulunduğun ortam veya yaşadığın çevre hedeflerine ulaşmak için sana ne gibi engeller çıkarıyor? Seninle aynı hedefe sahip başka rakiplerin var mı? Çalıştığın sektör veya iş koluna ayak uydurabiliyor musun? Sektör veya eğitim nereye doğru gidiyor ve sen takip edebiliyor musun? Bu sorular içinde bulunduğumuz şartlar içerisinde belki de çoğu kişi için ortak tehditler ve engeller. Peki senin bunlar haricinde önünde bir engel var mı? Bunun üzerine düşünmek ve olası çözümler hakkında fikir üretmen hedefine ulaşabilmen için oldukça önemli.

Lütfen şunu unutma: Hayatta başarıya giden yol artık öncelikle kendini tanımakla, sonra çevrenin ve koşulların farkında olmaktan geçiyor. Bu açıdan baktığımızda ise swot analizi size kendinizi daha iyi tanıma yolunda somut ve gerçekçi bir teknik olarak oldukça faydalı olabilir. Şimdi önündeki kağıda baktığında kendin ile ilgili oldukça fazla ipucu bulacaksın ve hedefine ulaşırken yol haritanı oluşturma noktasında birçok cevap ve başlayacağın yer ile ilgili bir fikrin olmuş olacak.

Kendine çok iyi bak, sevgiyle kal…

Taylan İPÇİ, ACC

Profesyonel Koç

Eğer yazının videosunu izlemek istiyorsan aşağıdaki bağlantıyı incelebilirsin 🙂