İş verimliliği son yıllarda en çok dikkat çeken konulardan biri haline geldi. Özellikle yoğun iş temposunda bir çok kişi verimliliğin azalmasından ve performans sıkıntısı yaşadığından bahsedebiliyor. Verimliliği azaltan unsurların başında ise isteksizlik, zihni toparlayamama, tatminsizlik gibi konular yer alıyor. Peki işteki verimliliğinizi arttırmanın yolları neler olabilir; isterseniz gelin bir göz atalım?

1.Yaşam amacınız ile yaptığımız işin paralellik göstermesi için çabalayın.

Yaşam amacı herkesin bildiği; fakat en çok gözden kaçan konu olabilir. Hayatta ne yapmak istediğimiz, neden zevk aldığımız, neye hizmet etmek istediğimiz ve en önemlisi kim olmak istediğimiz gibi bir çok konunun temelinde yaşam amacı vardır. Bu konu öncelikle belirlenmediğinde ve gerekli önem verilmediğinde yaptıklarımız adeta okyanusta rastgele kürek çekmeye benzer. Nereye gideceğimizi bilmeden rüzgar bizi nereye sürükler ise orada buluruz kendimizi. Bu süreçte sonuçta istemediğimiz yere sürüklendiğimiz için çoğu zaman mutsuz ve tatminsiz oluruz. Bu durum verimliliğin en büyük düşmanıdır diyebilirim.

2. Yaptığınız işten Keyif Almasını Öğrenin;

İlk maddede bahsettiğim yaşam amacı  konusunu çözdüyseniz veya çözmeye yakınsanız ikinci maddeye geçebiliriz. Neredeyse hepimiz hayatta bir takım şeylere anlam yükleriz ve o anlamlar bizim konulara bakış açımızı oluşturur. Aynı şey yaptığımız işte de geçerlidir. Örneğin Pazarlama sektöründe çalıştığınızı düşünelim ve işiniz bireysel emeklilik satmak olsun. Konuya sadece satış odaklı yaklaşıp karşımıza gelen kişilere sadece ürünü satmaya yönelik bir düşünce ile yaklaşırsanız bu durum hem doğal olmaz hem karşı tarafa samimi bir izlenim bırakmaz hem de müşterinin poliçeyi bir an önce imzalamasına odaklanacağınız için işler sıkıcı ve monoton bir hal alır. Konuya “İnsanlara fayda sağlamak istiyorum” gibi  farklı bir açıdan yaklaşıp bu amaç ile konuşmaya başladığınızda hem duygusal tatmininiz iyi olur hem de müşteriyi daha fazla etkileme imkanına sahip olacağınız için satışlar ve verimlilik de birlikte artar. Unutmayın konuya her zaman farklı bir açıdan bakmak mümkündür. Önemli olan süreçten fayda ve keyif almanızı sağlayacak bir fikir bulmaktır.

3. Ajanda Kullanın;

Yaptığınız iş yaşam amacınız ile uyumlu ve konuyu kendiniz için daha anlamlı, daha keyifli bir hale getirdiniz; fakat hala istediğiniz kadar verimli olmadığınızı düşünüyorsanız sıra üçüncü ve son aşamada diyebiliriz. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; başarılı insanların çoğu gününü ve yapacağı işleri planlamak için ajanda kullanıyor. Bu konunun kesinlikle tesadüf olmadığını düşünüyorum. Ajanda kullanımı ile hem etkin bir zaman yönetimine sahip olarak gün içerisinde yapacağınız işleri, görüşmeleri ve toplantıları önem sırasına göre planlayabilir hem de kargaşa yaşamadan gününüzün daha etkin ve verimli geçmesini sağlayabilirsiniz.

Sevgilerimle

Taylan İPÇİ

Profesyonel KOÇ