Sizden bir an için hayal etmenizi istiyorum… Uzun zamandır çalışmak istediğiniz bir proje, bitirmek istediğiniz bir ödev veya çok önemli bir işiniz var, fakat bir türlü başına oturamıyorsunuz, otursanız bile dikkatinizi sürekli bir şeyler bozuyor. Ne yaparsam yapayım verimli olamıyorum diye düşünüyorsunuz ve belki de bu durum artık istemeseniz bile yaşam tarzınız haline gelmiş durumda…

Yukarıda bahsettiğimiz konu sizin de başınızdan geçiyor ise üzülmeyin, yeterince odaklanamamak  maalesef son zamanlarda bir çok kişinin en büyük sorunu haline gelmiş durumda ve bu durum  performans ve verimliliği düşüren etkenlerin başında geliyor.

Şimdi isterseniz daha iyi odaklanarak verimli bir çalışma için neler yapılabilir kısaca göz atalım.

1.Yaptığınız işin zorluk derecesinden emin olun.

Evet kulağa belki basit gibi geliyor olabilir ama oldukça önemli bir konu. Eğer yaptığınız işin kolay olduğunu düşünürseniz bu sizde ertelemeye ve sıkılmaya sebep olabilir. Aynı zamanda fazla zor bir iş ile ilgileniyorsanız kaygı ve strese yol açabileceğinden işin zorluk seviyesini iyi ayarlamanız gereklidir. Bu noktada iş kolay ise günün daha az verimli ve yorgun olduğumuz akşam saatleri tercih edilebilir. Zor bir iş ile uğraşıyorsanız onu küçük ve daha kolay parçalara bölmek işinizi kolaylaştırarak motivasyonunuzu arttırabilir.

2. Hedefleri net olarak belirlemek

Üzerinde çalıştığınız konu ile ilgili neye ulaşmak istiyorsanız, çalışmaya başlamadan önce net bir şekilde hedefleri belirlemek odaklanmanızı daha iyi sağlayarak varmak istediğiniz yere ulaşmanızı kolaylaştırır. Örneğin bu çalışmanın amacı nedir? Ne kadar çalışmam gerekiyor? Neyi elde ettiğimde çalışmamı tamamladığımı anlayacağım? gibi soruların cevabı bize hedefleri net olarak belirleme konusunda fazlasıyla yardımcı olacaktır.

3. Tek bir amaca yoğunlaşmak

Çevresel uyaran sayısının gittikçe arttığı günümüzde tek bir konuya yoğunlaşmak gittikçe zorlaşmaktadır. Çalışmak için bilgisayarınızı açtığınızda kendimizi bir yandan gelen mailleri cevaplarken, youtube’de video izlerken, spotify’da istediğimiz müziği aramaya çalışırken, facebook vb. gibi sosyal medya hesaplarında gezinirken bulabiliyoruz. Bu durum da çalışma masasında saatler geçirmemize rağmen asıl amacımızı unutmamıza, dikkatimizin dağılmasına ve yeterince yoğunlaşmamıza engel olmuş oluyor. Bu konuda günü planlayarak önemli bir ilerleme kaydetmemiz mümkün. Mailleri günün belirli saatlerinde cevaplamak, sosyal medyayı çalışırken kapatmak, hatta işimiz internet ile ilgili değilse interneti kapatmak verimliliğimizi arttırırken bize tek konuya odaklanmamız kounusunda oldukça yardım edebilir.

Sevgilerimle

Taylan İPÇİ

Profesyonel Koç