Sizden bir an için okuduğunuz şeylerin aklınızda daha kolay kaldığını ve öğrenmenin aslında çok daha kolay olduğunu hayal etmenizi istiyorum. Nasıl olurdu? Kulağa harika geliyor değil mi? Bu durum özellikle okuyarak öğrenmek zorunda olan, sınavlara  hazırlanan ve yüksek performans göstermesi gerekenler için çok önemli. Öyleyse size harika bir haberim var. Amerikalı Psikoloji Profesörü F. Robinson tarafından 1960’lı yıllarda geliştirilen “İSOAT” yöntemi okuyarak öğrenme konusunda hala en iyi yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bugün size bu teknikten bahsetmek istiyorum. 

F. Robinson’a göre etkin okuma 5 aşamada gerçekleşmektedir. Bunlar;

1. İzle

2.Sor

3. Oku

4. Anlat

5. Tekrarla

Şimdi gelin bunlara bir göz atalım.

1. İZLE (Göz At) : Okuduğunuz bölüm veya kitap içerisinde yazarın ne anlatmak istediği ile ilgili kısa bir göz gezdirin. Bu aşamada okuduğunuz kitabın adı, başlıkları, ne hakkında olduğu, koyu veya italik yazılan bölümler, önsöz, içindekiler bölümü gibi kısımlara göz atın bu sayede konu hakkında genel bir bilgiye sahip olmakla birlikte yazarın konuyu yazma amacı hakkında da bilgi edinmiş olursunuz.

2. SOR : Okuduğunuz metnin içine dalmadan önce kendinize bu bölümü (metni) okumakla ne elde etmiş olacağım, bu yazıyı neden okuyorum? Beni özellikle hangi alanları ilgilendiriyor? gibi sorular çıkartarak bunların yanıtlarını bir kenara not edin. Bu size elinizdeki yazıyı okumak için gerekli amacı sağlayacaktır.

3. OKU : Şimdi elinizdeki yazıyı okumaya başlayın. Okuma esnasında 2. aşamada (Sor) çıkardığınız soruları yanıtlamaya çalışarak işe başlayın. Bu size konu bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Okuma sırasında metin üzerinde işaretleme yapmak büyük fayda sağlar. Örneğin Önemli, Çok Önemli, Dikkat, Tekrar Dön, Anlaşılamayan yer gibi işaretlemeler okunan metin üzerindeki hakimiyeti arttırırken aynı zamanda konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır.i

4. ANLAT : Bu aşamada okunan metin kapatılarak sadece kart veya sorulara göz atarak soruların cevaplarından başlanarak konu anlatılmaya çalışılır. Anlatma esnasında yüksek sesli anlatmak hem zihnin toparlanması hemde kelimelerin telaffuz edilmesi sayesinde anlatılanların akılda kalmasında büyük fayda sağlar.

5. TEKRARLA : Bu aşamada 2. aşamada konu ile ilgili sorular çıkartılarak tekrar edilir ve konu hafızadan tekrar edilir. Ezbere tekrar edilemeyen konu tam öğrenilmemiş demektir. Konunun tam öğrenilmediği belirlenen kısımları daha önceden yapılan işaretler yardımı ile tekrar kontrol edilerek eksik kalan yerlerin tekrarı sağlanmış olur.

Bu yöntem ile okuduğumuz kitabı veya metni anlamak için uzun süreler harcamak yerine verimli okuyarak çok daha kısa bir zaman dilimi içerisinde öğrenmiş oluruz.

Sevgiler

Taylan İPÇİ

Profesyonel KOÇ

(Not: Soru  ve düsünceleriniz için iletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz)